Miksi siirtyisin luonnonkosmetiikkaan?

Luonnonkosmetiikkabrändit tarjoavat nykyisin lukemattoman määrän vaihtoehtoja ihonhoito -ja värikosmetiikkatuotteissa. Tänä päivänä luonnonkosmetiikkatuotteita saa myös useista eri hintaryhmistä eli luonnonkosmetiikan ei tarvitse olla kallista. Luonnonkosmetiikkatuotteet pienentävät sekä sinun että luonnon tarpeetonta kemikaalikuormaa ja ovat hellävaraisia käytössä. Tästä syystä ne soveltuvat usein hyvin myös herkkäihoisille. Oletko miettinyt kuinka paljon kemikaaleja huuhtoutuu alas viemäristä esimerkiksi perus suihkuhetken aikana? Päivittäisillä valinnoillamme on suuri merkitys. Luonnonkosmetiikkatuotteiden INCI eli raaka-ainelistassa pääroolissa ovat vaikuttavat ja hoitavat raaka-aineet, eivätkä turhat lisäaineet. Sertifioituja luonnonkosmetiikkatuotteita ei myöskään ole testattu eläimillä ja niiden valmistusprosessissa eettisyys on tärkeä tekijä. 

003.JPG

Täytyykö tuotteella olla luonnonkosmetiikkasertifioiti?

Ei välttämättä mutta se helpottaa valintaa ja on eräänlainen tae mm. tuotteen ekologisuutta, eettisyyttä ja raaka-ainesisältöä koskien. Viherpesusta puhutaan paljon ja kuluttajan on usein vaikeaa tulkita mikä on luonnonkosmetiikkaa ja mikä ei. Valitsemalla tuotteen, jossa on esim. Ecocert, COSMOS Natural / Organic, Cosmebio, NaTrue, ICEA, BDIH tai Soil Association sertifiointi, voit luottaa, että kyseessä on luonnonkosmetiikkatuote, joka täyttää sertifiointikriteerit. Jos esimerkiksi haluat suosia eläinkokeetonta kosmetiikkaa, valitse sertifioitu luonnonkosmetiikkatuote (myös Leaping Bunny sertitiointi on tae tästä). Luonnonkosmetiikkasertifioinnin hankinta on tosin pitkä ja kallis prosessi, jonka vuoksi pienemmillä brändeillä sitä ei välttämättä ole mutta silti tuote voi täysin olla sertifioidun luonnonkosmetiikan vertaista. 

Voiko luonnonkosmetiikalle herkistyä tai allergisoitua?

Kyllä voi. Aivan samalla tavalla kuin synteettinen kosmetiikka, luonnonkosmetiikka voi sisältää raaka-aineita, joille voi olla yliherkkä ja saada allergisen reaktion. Mikäli tiedät olevasi allerginen tai yliherkkä joillekin tietyille raaka-aineille, tarkasta tuotteen INCI lista ennen tuotteen hankkimista.

28870826_1962885937307081_6570015839429400539_n.jpg

Mitä säilöntäaineita luonnonkosmetiikassa käytetään?

Luonnonkosmetiikkatuotteissa käytetään luonnossa esiintyviä säilöntäaineita, joita ovat mm.:

* Sodium Benzoate
* Benzoic Acid
* Potassium Sorbate
* Sodium Salicylate
* Benzyl Alcohol

Lisäksi esimerkiksi eteerisillä öljyillä ja alkoholilla on säilyvyyttä parantavia ominaisuuksia. 

Synteettisessä kosmetiikassa käytettyjen säilöntäaineiden ja niiden yhdistelmien on todettu aiheuttavan mm. liiallista ihon kuivumista ja yliherkkyyksiä.

Kuinka luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet toimivat?

Mineraaliaurinkosuojien toimintaperiaate on fysikaalinen: pienet pigmentit luovat iholle ohuen, suojaavan kalvon, joka heijastaa UV – säteet pois iholta peilin tavoin. Fysikaaliset aurinkosuoja-aineet eivät imeydy ihoon kuten kemialliset aurinkosuojat. Ne ovat hyvin siedettyjä ja aiheuttavat allergisia oireita vain harvoin, jonka vuoksi ne sopivatkin hyvin myös herkälle iholle sekä lapsille. Suosittelemme kuitenkin lasten ihon suojaamista auringolta aina myös vaatteilla. Lisäksi mineraaliaurinkosuojan suojavaikutuksen alkamista ei tarvitse odottaa, vaan se alkaa heti levitettäessä. Huomattava ero kemiallisten ja fysikaalisten aurinkosuojien välillä on se, että auringon energia nopeuttaa kemiallisten UV-filttereiden hajoamista eli niiden vaikutus heikkenee heti valoon päästyään kun taas fysikaalisia suojia aurinko ei heikennä. Markkinoimamme Naturado aurinkovoiteet eivät sisällä nanopartikkeleita. Naturado tuotteissa aurinkoa suojaavan kalvon iholle muodostaa titanium dioxyde, ja sen sisältämät solut ovat makro (ei nano) kokoa, joka ei kokonsa puolesta läpäise ihoa. 

Mineraaliaurinkosuojat ovat myös se ekologisempi vaihtoehto! Esimerkiksi Australiassa useilla koralliriuttojen läheisyydessä olevilla rannoilla synteettisten aurinkovoiteiden käyttö on nykyisin kiellettyä.

Ovatko luonnonkosmetiikkameikit kestäviä käytössä?

Kyllä ovat! Luonnonkosmetiikkameikkien pigmenttipitoisuus on runsas ja värit upeita. Usein vähäinen määrä tuotetta riittää käytössä. Meikeissä on usein myös paljon ihoa hoitavia raaka-aineita, jonka vuoksi ne harvoin kuivattavat ihoa ja soveltuvat usein myös herkkäihoisille.