Hyaluronihappo ihonhoidossa – janoaako ihosi kosteutusta?

Hyaluronihappo (eng. Hyaluronic acid) tuntuu olevan nykyisin se kuuma sana kosmetiikassa eikä suotta, ainesosana se on erittäin tehokas! Mutta mihin tarkoitukseen se on hyvä, mistä sitä saa, onko se turvallista?

Hyaluronihappo on isomolekyylinen mukopolysakkaridi, jota on ihmiskehossa. Sitä esiintyy soluväleissä ja sillä on tärkeä rooli kudosten toiminnassa. Happo toimii kehossa kimmoisuuttaa ylläpitävänä aineena, jonka vuoksi sitä on käytetty mm. nivelrikkojen hoidossa. Ihmisen ikääntyessä hyaluronihapon luontainen tuotanto vähenee kehossa, tuotannon sanotaan heikkenevän jo 20 ikävuodesta eteenpäin.

008.JPG


Kosmetiikkatuotteissa hyaluronihapon tehtävä on tuoda ja sitoa kosteutta ihoon. Hyaluronihappo sitoo monisatakertaisesti kosteutta omaan painoonsa verran, joka kuvaa hyvin ainesosan kosteutustehokkuutta. ”Vaikutus johtuu siitä, etää hyaluronhappo muodostaa ihon sarveiskerroksen keratiinin kanssa vahvan sidoksen. Hyaluronihappo pehmentää ja silottaa ihoa luomalla sarveissoluja sitovan kalvon ja säilömällä kosteutta.” (Lainaus / lähde: Totuus kosmetiikasta, Rita Stiens). “Hyaluronihappo on yksi kosmetiikan tärkeimmistä vaikuttavista aineista ja luonnonkosmetiikassa sitä valmistetaan esimerkiksi sokerista, maissista ja vehnästä. Hyaluronihappo tekee ihosoluista pyöreitä ja saa juonteet tasoittumaan”. (Lainaus / lähde: Aidosti Kaunis, Katja Kokko). Tuote siis sopii erinomaisesti kuivalle iholle, mutta ei ole ollenkaan huono rasvaisemmallekaan iholle; rasvainen ihohan tarvitsee myös kosteutusta, jotta se ei pintakuivuuden takia tukkeudu. Hyaluronihappo on hyvin siedetty ainesosa eri ihotyypeissä ja ikäluokissa.

22221761_1893980750864267_9212043691693906978_n.jpg

Ihon pintarypistyminen johtuu useimmiten kosteustasapainon järkkymisestä. Hyaluronihappo auttaa parantamaan ihon elastisuutta ja kiinteyttä ja siksi sitä esiintyy usein mm. anti-ageing tuotteissa. Asia on helposti selitettävissä ruoka-aineiden avulla. Nestettä täynnä oleva viinirypäle on koostumukseltaan napakka ja kiinteä, mutta kun siitä tehdään ryppyinen rusina, on nestettä paljon vähemmän.

Naturado MisellivesiBB-voiteet ja Rosalia HA-seerumi sisältävät hyaluronihappoa. Kaikki nämä tuotteet kosteuttavat ihoa tehokkaasti, ja niiden jäljiltä iholle jää hyvinvoinnin tuntu. Näin talvella kosteutusta on vaikea saada tarpeeksi kun pakkanen ja kuiva huoneilma kuivattavat ihoa, joten onpa aika näppärää saada tätä tehokosteuttavaa ainetta sekä meikkipohjasta, puhdistustuotteesta että seerumista!

Kauneutta viikkoosi toivottaa,

Katja